Николай Шушков е претендент за балотаж в Благоевград

Николай Шушков влиза като един от фаворитите в кметската надпревара за Благоевград. Според социологическо проучване, представено по време на дебата за града по БТВ, следващият претендент с най-високи шансове след настоящия кмет Илко Стоянов е именно бившият областен управител и бивш зам-регионален министър Николай Шушков.

Ако изборите са днес, Николай Шушков събира 17% от вота на избирателите и отива на балотаж. След него остават Методи Байкушев и Атанас Камбитов.

Докато кандидатите на управляващата коалиция – двамата свързани с ГЕРБ Илко Стоянов и Атанас Камбитов- и кандидатът на ПП-ДБ Методи Байкушев- влизаха в спор по време на дебата кой е истинският виновник за окаяното състояние на Благоевград, независимият кандидат Николай Шушков предложи задълбочени и разумни решения.

Той бе категоричен, че в града могат да се открият между 5 до 7 хил. работни места, но икономиката не са само предприятията, а и приветливата градска среда, стандарта на живот, културата, спорта, забавленията.

Според най-опитния сред кандидатите той в качеството си на бивш зам. кмет и областен управител на града отдавна е посочил мястото, което е най-подходящо за развитие на индустриална зона – района на р. Струма покрай магистралата и Е79. „В съвременните тенденции всяко работно място, което е на 30-ина минути от мястото на живеене, е работно място на твоето населено място. Така че трябва да разглеждаме зоната между Благоевград, Симитли до Дупница като голямата икономическа зона на Югозападна България“, каза Шушков

Според него индустриалната зона, с която Илко Стоянов се рекламира с картинки и макети пред общината, не може да се реализира, тъй като държавата си претендира обратно за имота, който е предоставила на общината. Причината затова е, че общината не е изпълнила изискванията на този терен до 17 ноември 2021 да изгради експо център и изложбена зала. Това е огромна пропусната полза за хората на Благоевград според Николай Шушков.

Той напомни, че като областен управител е спрял друга недомислица на кмета Илко Стоянов – върнал е решението за аквапарк Бачиново и така е предотвратил непрозрачното изхарчване на милиони от парите на благоевградчани. По закона за поемане на общински дълг подобен заем може да се иска единствено от кмета, а не от общински съветници. Внесеното искане от името на общинските съветници показва, че или кметът не познава законите, или има нещо съмнително в проекта, след като Илко Стоянов не застава с подписа си зад него.

Кандидатът на ПП-ДБ Методи Байкушев наблегна на нуждата от задържане на хората в Благоевград, но Николай Шушков го попита точно как смята да направи това, при положение, че е представител на управляващата партия ПП, която създаде безпрецедентна ситуация в държавата с  протестите на енергетиците. „Такова ли ще бъде вашето отношение към проблемите на благоевградчани, които искат справедливост и бъдеще за нашите деца?“, попита го Шушков.